söndag 22 juli 2018

Förbjuda robotar som dödar?

Det har på enare tid dykt upp en debatt blend den okunniga pöbeln om huruvida man bör oroa sig över vad som kallas AI. Borde man satsa mer pengar på att skydda sig, så att inte robotarna tar över. DEnna debatt avslöjar en gedigen okunskap om vad teknik är.
Vi har redan en erfarenhet av hur lite det går att skydda sig mot robotar. Ty vad är dagens teknikingenjör, eller gårdagens, om inte en robot. Ty tekniken är sådan till sitt väsen att dess utveckling inte kräver något annat än att få vara i fred. Den utvecklar sig själv. De ingenjörer som sysslar med teknik är bara robotar i det tekniskas tjänst. Så vet vi att det aldrig går att stoppa någonting.
Ingenjören utvecklar vad tekniken säger åt honom att utveckla. Så gör även den autentiska mekaniska roboten. Det är ingen skillnad.
Något dummare än en tekniker finns alltså inte. Det väsrsta är att många tekniker syyslar med annat också. Men de sysslar med annat på teknikingenjörers vis. Så får vi all denna dåliga politik, dessa dåliga filmer och denna tandlösa debatt.

Inga kommentarer:

Erdogan e körd

Erdogan e körd. Den som förlorar striden om väljarna i Ankara, den har förlorat Turkiet.