LEJONSJUKAN - ... en kulturroman?

 

LEJONSJUKAN

En stor lastbåt, en Cargo Carrier, lämnar London Harbor med bland annat ett lejon i lasten. Efter bara ett par timmar till sjöss står det klart att det finns en farlig sjukdom ombord. Man inser också att en ny pandemi kan spridas från skeppet. Samuel Diggerson, tredjestyr-man och båtens kapten, Daniel Stork, försöker finna ett sätt att rädda besättning, passagerare, skepp och hela världen från den udda sjukdomen.

 

 


 

 

Kaj Bernh. Genell är född i Göteborg 1944. Efter en äventyrlig ungdom på Konstskolor och Universitet och intresse för fördjupning i Filosofi, publicerade G. 1983 en tankebok, ”Ironi och Existens”. Denna bok är en av de få monografier över apperceptionsfenomenet Ironi som finns på svenska. Senare skulle G. uppslukas av ett stort Kafka-projekt, med målet att söka ta reda på hur Franz Kafka gjorde för att skapa den sällsynta effekt, som dennes romaner ger, vid läsning. Den effekten kallas vanligen ”kafkaeffekt”, alternativt ”det Kafkaeska”. Denna effekt- och apperceptionsfenomenforskning ( eller snarare spekulation ) ledde sedan till böckerna ”Kafka och det kafkaeska” (2018) och den Engelska versionen av denna bok ( ”Kafka”, 2021). Efter dettas gigantiska arbete valde så G. att koppla om till att författa romaner. “Pistolen”, “Tavelstölden”, “Tegelkrona och skönheten”, ”Höstdrama” and “Skjuta sig fri” ( alla på BoD ) som skrevs snabbt och hetsigt. 

Under pseudonymen ”Bill Clactoe” valde så G. snart att söka lyckan i att skriva på Engelska. ”Fell´s Point” (BoD), en Crime-story som utspelar sig i Baltimore, USA, kom ut 2021, tätt följd av romanen The Lion´s Disease (2022), - enligt G. själv: ”a psychological and philosophical comment on pandemics by describing an Odyssey to Indonesia on a Bulk Cargo  Carrier”, med en svensk version tätt efter, med titeln ”Lejonsjukan” (2022, Amazon och Kindle)

 

 

Kommentarer

Populära inlägg